Vår og Porsgrunns historie | Hotell Vic
47 35 56 98 00
Bilde av utsiden av Hotell Vic fra tidligere dager i svart og hvitt. Et bygg som har vært mer enn et hotell - Porsgrunn har hatt Vic som møtepunkt i lang tid.

Hotellets og Porsgrunns historie

Historien til Hotel Vic begynner ca. 150 år tilbake i tid. På den tiden var Porsgrunn delt i to via elva, med en østside og en vestside.  For å komme seg over elva måtte man kjøre båt eller ferje eller gå på isen på kalde vintre. Brua over elva sto ikke ferdig før i 1894.

Porsgrunn før i tida: Elvas betydning

Elva var på mange måter Porsgrunns livsnerve da skipsfarten spilte en sentral rolle i byens næringsliv. Den satte byen i forbindelse med det nære og fjerne omlandet og var en selvfølge som byens havn, samt  et naturlig samlingspunkt for innbyggerne. Klasseskille var også tydelig å se, med herskapelige gårder bygd av byens rikeste og mektigste familier på østsiden, og skipperhus med en jevnere sosial struktur på vest.

En herskapelig by

Historien forteller at Porsgrunn på 1800-tallet var en herskapelig by. Nedover Storgata lå de store bygårdene på rekke og rad. Ofte var disse oppkalt etter eierne sine og fikk navnet sitt deretter. I Storgata 131 lå Gasmanngården hvor det tidligere lå en kjøpmannsforretning og et brennevinsbrenneri. Gården brant ned i 1824, men ble siden kjøpt og bygd opp igjen av konsul Jens Gasmann.

Victoria Hotell

Etter Gasmann sin død ble gården kjøpt opp av A.S Eidanger Bad og fikk navnet Victoria hotell, med hotelleier Halvdan B. Nilsen som vert. Fra 1891 var det full hotelldrift på gården, og da overtok Nilsen styringen for fullt frem til hans død i 1907. Hans gjenlevende kone overtok driften inntil hotellet ble solgt igjen til Hans Sønderskow som var innehaver helt fem til ca. 1949.

Et økende behov

Etter krigen manglet Porsgrunn i mange år et skikkelig hotell. Central Hotel brant ned i 1946 og Grand Hotel ble nedlagt i 1950. Dermed sto bare Victoria hotell i Storgata igjen. Med sine 36 senger tilfredsstilte det verken behovene som næringslivet eller turisttrafikken hadde. Det ble derfor besluttet å investere penger i Victoria hotell som byens eneste daværende overnattingssted. Hotellet var umoderne, gammelt og slitt, og for å kunne drifte det videre trengtes en skikkelig oppgradering.

Oppkjøp

I 1947 kjøpte kinoen, på vegne av kommunen, Victoria hotell for kr 280 000,- og restaureringsjobben ble satt i gang. Med på kjøpet fulgte også en 5-mål stor tomt som egnet seg godt for et nybygg.

I 1952 ble bystyret og Victoria hotell enige om å henvende seg til det offentlig næringsliv, for å skaffe tilstrekkelig med kapital til å fullføre byggeprosjektet. Byens næringsdrivende støttet opp om tiltaket og investerte kr 475 000,-. Porsgrunn Kommune skjøt inn kr 200 000,- og kinoen kr 530 000,-.

Hele byens hotell

Det ble besluttet at kommunen ikke skulle kontrollere mer enn 50 % av aksjene fordi det nye hotellet skulle være hele byens hotell. For å understreke dette, ble alle innbyggerne i byen invitert av avisen PD til å bli med på en navnekonkurranse for å gi det nye hotellet et nytt navn. Det nye navnet ble da hotell Vic som det heter den dag i dag.

Ferdigstilt

Høyhuset til hotell Vic ble påbegynt i februar 1955 og sto ferdig 16 desember 1956. Hotellet hadde da gått igjennom en vesentlig renovering og fremsto som nytt og moderne med 72 rom og 100 senger. Hotellet fikk også en etterlengtet restaurant, en stor spisesal med plass til 250 gjester og en egen danserestaurant.

Det ble etablert en kafeteria i bygget, en frisørsalong og en kiosk. Dette ble gjort for å skape et naturlig samlingspunkt i byen for innbyggerne og tilreisende gjester. Det har også blant annet vært bowlinghall, pubvirksomhet, vinmonopol, bingo, reisebyrå og kontorutleie her.

Mange endringsprosesser

Gjennom årenes løp har hotellet gått imellom mange endringsprosesser for å i møte komme dagens marked og standard. Den siste store renoveringsprosessen hotellet gikk igjennom var i 2018. Da ble resepsjonen, loungen og alle kurslokalene pusset opp. Det ble investert i nye møbler, to nye shuffleboards og en storskjerm i loungen vår.

Kurslokalene våre har fått nytt oppgradert teknisk utstyr og vi har fått et nytt treningsrom med topp moderne utstyr. I tillegg har samtlige rom fått en ansiktsløftning med nye farger, tekstiler og møbler. I dag fremstår hotellet som nytt og moderne.

 

Vi på hotell Vic jobber hver dag for at gjestene våre skal trives i vårt hjemmekoselige hotell i Porsgrunn. Vic har masse sjel og historie i veggene, og har vært et naturlig samlingspunkt i byen vår i over 100 år. Det ønsker vi fortsatt å være og du er velkommen til å bli med oss på den reisen!

Kilder:

Porsgrunns historie 2, 1840-1920. Byen ved elva av Ellen Schrumpf
Porsgrunns historie 3, 1920-2000. Storindustriens havneby av Jon Skeie
Victoria hotell I Porsgrunn. Foto: Søtherskar, 1949. Nasjonalbiblioteket.