47 35 56 98 00
Slider

HISTORIE

Historien til Hotel Vic begynner ca. 150 år tilbake i tid. På den tiden var Porsgrunn delt i 2 via elva, med en østside og en vestside.  For å komme seg over elva måtte man kjøre båt eller ferje eller gå på isen på kalde vintre. Brua over elva sto ikke ferdig før i 1894.

Elva var på mange måter Porsgrunns livsnerve da skipsfarten spilte en sentral rolle i byens næringsliv. Den satte byen i forbindelse med det nære og fjerne omlandet og var en selvfølge som byens havn. Her var det alltid et yrende liv med besøk av båter fra fjern og nær, lastet med varer som skulle eksporteres og importeres. Elva la grunnlaget for at Porsgrunn skulle bli en internasjonal by og den ble et attraktivt bosted for Norges rikeste og fineste familier.

Elva var ikke bare en viktig livsnerve for byen, men den ble også et naturlig samlingspunkt for innbyggerne. Klasseskille var også tydelig å se, med herskapelige gårder bygd av byens rikeste og mektigste familier på østsiden, og skipperhus med en jevnere sosial struktur på vest.

Gjennom flere generasjoner bodde to av landets rikeste og mektigste familier i byen. Der hvor rådhuset ligger i dag lå kammerherregården som Nils Aall bygde.  Gården fikk dette navnet etter kammerherre Severin Løvenskiold som overtok gården etter Nils Aall.

I 1838 gikk kammerherregården over fra å være en sosial møteplass til å bli et administrativt og politisk sentrum i byen. Dette fordi kommunen overtok gården og tok den i bruk som sitt første rådhus.

Historien forteller videre at Porsgrunn på denne tiden var en herskapelig by. Nedover storgata lå de store bygårdene på rekke og rad. Ofte var de store bygårdene oppkalt etter eierne sine og fikk navnet sitt deretter. I storgata 131 lå Gasmann gården hvor det tidligere lå en kjøpmannsforretning og et brennevinsbrenneri. Gården brant ned i 1824, men ble siden kjøpt og bygd opp igjen av konsul Jens Gasmann (F: 1776 D: 1850).

Etter Gasmann sin død ble gården kjøpt opp av A.S Eidanger Bad og fikk navnet Victoria hotell, med hotelleier Halvdan B. Nilsen som vert. Ifra 1891 var det full hotelldrift på gården, og da overtok Nilsen styringen for fullt frem til hans død i 1907. Hans gjenlevende kone overtok driften inntil hotellet ble solgt igjen til Hans Sønderskow som var innehaver helt fem til ca. 1949.

Etter krigen manglet Porsgrunn i mange år et skikkelig hotell. Central Hotel brant ned i 1946 og Grand Hotel ble nedlagt i 1950. Dermed sto bare Victoria hotell i storgata igjen. Med sine 36 senger tilfredsstilte det verken behovene som næringslivet eller turisttrafikken hadde. Byen manglet også et passende sted for representasjonsoppgaver. Men ikke minst trengte Porsgrunn et hotell for sjøfolk, da Porsgrunn var det eneste overnattingsstedet blant sjøfolk mellom Tønsberg og Arendal.

Det ble derfor besluttet å investere penger i Victoria hotell som byens eneste overnattingssted. Hotellet var umoderne, gammelt og slitt, og for å kunne drifte det videre trengtes en skikkelig oppgradering.

I 1947 kjøpte kinoen på vegne av kommunen, Victoria hotell for kr 280000,- og restaureringsjobben ble satt i gang.

Med på kjøpet fulgte også en 5-mål stor tomt mellom det gamle hotellet og Odd Fellow, som egnet seg godt for et nybygg. Det ble deretter stiftet et aksjeselskap som skulle ta seg av driften, mens kinostyret, forsterket med bystyrerepresentantene Carls P Wright og Thorvald Nielsen, skulle jobbe med planene om et nytt hotell. Arkitekten het Bernhoft Evensen.

I 1952 ble bystyret og Victoria hotell enige om å henvende seg til det offentlig næringsliv, for å skaffe tilstrekkelig med kapital til å fullføre byggeprosjektet. Byens næringsdrivende støttet opp om tiltaket og investerte kr 475000,-. Porsgrunn Kommune skjøt inn kr 200000,- og kinoen kr 530000,-. Det ble besluttet at kommunen ikke skulle kontrollere mer enn 50 % av aksjene fordi det nye hotellet skulle være hele byens hotell. For å understreke dette, ble alle innbyggerne i byen invitert av avisen PD til å bli med på en navnekonkurranse for å gi det nye hotellet et nytt navn. Det nye navnet ble da hotell Vic som det heter den dag i dag.

Høyhuset til hotell Vic ble påbegynt i februar 1955 og sto ferdig 16 desember 1956. Hotellet hadde da gått igjennom en vesentlig renovering og fremsto som nytt og moderne med 72 rom og 100 senger. Samtlige rom fikk eget bad med dusj og wc eller bare wc. Det ble lagt inn kaldt og varmtvann og installert sentral oljefyr. Alle rom fikk installert telefon og radio og det ble kjøpt inn nye møbler til rom og fellesarealer.

Hotellet fikk også en etterlengtet restaurant, en stor spisesal med plass til 250 gjester og en egen danserestaurant. Det ble etablert en kafeteria i bygget, en frisørsalong og en kiosk. Dette ble gjort for å skape et naturlig samlingspunkt i byen for innbyggerne og tilreisende gjester.

Etter nyåpningen av hotell Vic i 1956 skjedde det mye på få år. Foruten ombygging og oppussing flyttet det i en periode ut og inn aktører fra ulike bransjer som ville prøve seg. I tillegg til kafeteria, frisørsalong og kiosk, har det vært bowlinghall, pubvirksomhet, vinmonopol, bingo, reisebyrå og kontorutleie her.

I tidsepoken fra midten av 70 tallet og slutten av 80 tallet ble det igjen gjort store investeringer i hotellet. Gamle Victoria hotell ble gjort om til gjesterom og det ble innredet plenumssaler og grupperom i vinmonopolets gamle lokaler. Havestuene ble utvidet og After Eight Dancing startet opp. I 1990 kjøper Trygve Hegnar aksjer i hotellet og blir året etter eneste aksjonær og eier av hotellet, slik som han er i dag.

Gjennom årenes løp har hotellet gått imellom mange endringsprosesser for å i møte komme dagens marked og standard. Den siste store renoveringsprosessen hotellet gikk igjennom var i 2018. Da ble resepsjonen, loungen og alle kurslokalene pusset opp. Det ble investert i nye møbler, 2 nye shuffleboards og en storskjerm i loungen vår. Kurslokalene våre har fått nytt oppgradert teknisk utstyr og vi har fått et nytt treningsrom med topp moderne utstyr. I tillegg har samtlige rom fått en ansiktsløftning med nye farger, tekstiler og møbler. I dag fremstår hotellet som nytt og moderne.

Vi på hotell Vic jobber hver dag for at gjestene våre skal trives i vårt hjemmekoselige hotell. Vic har masse sjel og historie i veggene, og har vært et naturlig samlingspunkt i byen vår i over 100 år. Det ønsker vi fortsatt å være og du er velkommen til å bli med oss på den reisen!

Mvh Alle Oss I Hotel Vic A/S

Kilde:

Porsgrunns historie 2, 1840-1920. Byen ved elva av Ellen Schrumpf

Porsgrunns historie 3, 1920-2000. Storindustriens havneby av Jon Skeie

 

Bilde:

Victoria hotell I Porsgrunn. Foto: Søtherskar, 1949. Nasjonalbiblioteket.