Utforsk Henrik Ibsen Museum | Hotell Vic
47 35 56 98 00

Utforsk Henrik Ibsen Museum i Skien

Venstøp var i sin tid en sommergård, og fungerte i mange år som Knud og Marichen Ibsen sitt hjem – foreldrene til Henrik Ibsen. Det var også Henrik sitt barndomshjem. Dette har i senere tid blitt omdøpt, og er i dag kjent som Henrik Ibsen Museum i Skien.

Et hjem med en historie

Henrik Johan Ibsen ble født i Skien i mars 1828. I dag er han blant Norges største navn, og et litterært verdensnavn. Det var i Skien han tilbragte sine barneår, og hans barndomshjem fra han var 7 til 15 år kan du i dag besøke som museumsgjest i tidsrommet mai til august.

 

Mens du utforsker rommene og beundrer møbler og gjenstander som har tilhørt familien Ibsen, vil det være som å gå flere hundre år tilbake i tid. Venstøp består av hovedbygningen fra 1815, bryggerhus, drengstue, låve og stabbur. I dag er dette huset det eneste av Henrik Ibsen sine hjem som fremdeles består.

 

En sammensatt familie

I førstekonservator Jørgen Haaves bok ‘Familien Ibsen’, kan du lære mer om og gjøre et dypdykk i det som belyser Henriks oppvekst. Det var på Stockmangården i Skien at Henrik Ibsen ble født. Han var en av fem søsken, men kun hans søster Hedvig skulle bli en som stod ham nær senere i livet.

 

Boken ble utgitt i 2017 og tar for seg nettopp Henriks oppvekst i Skien da den belyser hans barndom og ungdomsår. Familien må ha opplevd store endringer i livene sine på grunn av økonomi og tap av navn og ære.

 

Fødested og barnsben

Knud Ibsen gjorde på 1830-tallet flere gode forretninger, som gjorde at de kunne kjøpe Venstøp, her bodde familien Ibsen frem til 1837. Den gang da tilhørte familien byens handelspatrisiat, men i 1834 kom Knud Ibsen i økonomiske vanskeligheter.

 

Det var i 1837 at også Venstøp ble solgt, som en konsekvens av faren sin økonomiske ulykke. Knud og Marichen Ibsen klarte ikke å ivareta sine forpliktelser, og Henrik forlot Venstøp for godt samme året.

 

En hage å minnes

Gjestene som kom til Knud og Marichen sitt hjem, opplevde den samme hagen som du kan gjenoppleve gjennom et besøk til museet. Venstøp ligger i et vakkert område, med uteareal som egner seg godt for barn som voksne, og for en rast. I hagen kan du nyte Ibsens honningkake, eller se kjeglebanen som er rekonstruert. Denne kan du bruke når du gjester Venstøp.

 

En by med spennende historie

Hva skjer i Porsgrunn i den perioden du ønsker å besøke Henrik Ibsen sitt barndomshjem? Kontakt oss, så hjelper vi deg med å sette sammen den perfekte turen til Ibsen sin barndomsby. Du kan for eksempel også legge turen til bydelen Snipetorp i Skien. Dette er Skien sitt eldste boligkvarter, hvor også Peder og Marichen Ibsen bodde med sine fem barn i 1843, etter Knud sin konkurs.

 

 

Besøk Henrik Ibsen Museum

I dag kan du enkelt planlegge et besøk til vakre Venstøp i sommermånedene de holder åpent. Velger du å legge overnattingen din til Hotell Vic, kan vi bistå deg med tips for å kombinere turen med båttur på Nordsjø, kulturopplevelser og vakkert kulturlandskap.

Vi er et moderne hotell i Porsgrunn, med historisk preg og historie, som setter våre gjester først.